Nimic nu a stârnit mai multe războaie decât religia”- auzim asta aproape în fiecare zi. Răul făcut de creștini în cele două Americi, devastările musulmanilor în Europa, genocidul diabolic al mongolilor în Asia și Bătrânul Continent, etc.

Oare religia să fie de vină? Sau firea încă necizelată a oamenilor, orgoliul, violența nativă,  multitudinea de patimi, toate nefiind altceva decât obstacole care împiedică omul să audă mesajul adevărat al religiilor- dragostea și toleranța.

Nu, nu religia stârnește războaie, ci stupiditatea și răutatea oamenilor. Religia este doar o scuză, o așa-zisă validare de către divinitate a pornirilor noastre barbare.

Dacă nu ar fi existat religii, ne-am fi bătut pentru fotbal (deja o facem!), pentru muzica pe care o ascultăm, pentru culorile favorite,pentru limba vorbită pentru orice. Am fi găsit cu siguranță alte scuze! Și am fi zis, scârbiți și mândri de înțelegerea noastră superioară: Ce blestem fotbalul ăsta! Nimic altceva nu a dus la mai multe războaie decât sportul!  De ce or fi ăia gata să moară pentru Juventus-ul lor???

Otomanii nu au venit aici pentru a ne propovădui despre Allah. Nu, au luat aurul, și-au cântat “vitejiile” în cronici nemuritoare și au plecat. Bisericile ni le-au lăsat. Nici nu a prea fost după ei, dar asta e altă poveste. La fel s-a întâmplat peste tot. Bogățiile și faima au fost adevărata miză!

Spuneți că “popii” fură și se folosesc de naivitatea oamenilor? Oare nu fac același lucru și politicienii? Oare nu se întâmplă aceleași blestemății în federațiile sportive sau asociațiile artistice?

Nu, nu religiile duc la războaie, ci neînțelegerea mesajului religiilor!