Marile bucurii vin pe neașteptate, de unde nu te aștepți.

Este firesc să fie așa. Pentru medaliile de aur, ca și pentru alte realizări, am muncit pe brânci, uneori atât de mult încât la finalul proiectelor nu a mai existat niciun strop de energie pentru bucurie. Și de undeva din subconstient mai iese pentru cateva clipe la suprafaţă, sentimentul că smulgi ceva sorții care te testează, care îți stă împotrivă. Este luptă. Razboi. Ochi cenușii înfipți în ochi cenușii. Și pumni strânși. De unde să mai fie și bucurie? Eliberare, da. Și oboseală și recunoștința cuvenită în fața Lui Dumnezeu.
Așa se face că una dintre cele mai mari satisfacții de până acum a venit de unde nu m-aș fi așteptat niciodată și este atât de caldă și atât de copleşitoare încât nu pot să nu ma întreb dacă nu cumva este și …nemeritată.
Comunitatea românilor din Zaragoza a fondat o instituție vitală pentru păstrarea identității celor plecați departe de țară. O bibliotecă. Și au hotărât dumnealor ca această bibliotecă să poarte numele Vasile Lupașc Sfinteș.
Inițial am refuzat această imensa onoare pentru ca, așa cum spunem mai sus, nu cred ca merit încă. Este mai mult un semn al încrederii dumnealor că voi ajunge, cândva, un scriitor care să conteze în literatura română, decât o măsură a ceea ce înseamnă scrierile mele acum.
Cei care locuiți în Țară nu cred că realizați cât de mult înseamnă o bibliotecă a ta într-un oraş în care auzi peste tot în jurul tău altă limbă, lângă o casă pe care încerci să o faci a ta și în care cărțile în limba română zac undeva recitite de zeci de ori. Întâlnirea cu povești spuse în limba ta înseamnă o gură de aer proaspăt pentru suflet. Năvălesc peste tine amintiri de acasă, lacrimi, bucurii, se întoarce România către tine și tu te întorci către Țară. Și așa se crează o punte sufletească între cei aflați departe și patria în care devine, un picuț mai probabil, să se întoarcă cândva.
Mulțumirile pe care le datorez Domnului Consul al României,

Alexandru Ioan Steriu, prietenilor Cătalin Şerbu, Cocioran Marinică, Gigi Chițu și tuturor celor implicați în acest proiect ar trebui să le rostesc în minte în fiecare zi ca pe rugăciuni. Mulțumesc și tututor prietenilor care au pus umărul pentru a dota Biblioteca cu nume românesc din Zaragoza cu mii de titluri!

 

Biblioteca Vasile Lupașc Sfinteș din Zaragoza

Zaragoza

Biblioteca romaneasca din Zaragoza